ALUTECH NEWSLETTER - LIPANJ 2016.
AluTech
Razvojno-inovacijski centar AluTech organiziran je u okviru Javne ustavne Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Ciljevi AluTecha su doprinos razvoju i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u industrijskoj proizvodnji i razvoju finalnih proizvoda te pozicioniranje Šibensko-kninske županije kao regionalnog industrijskog lidera u području inovacija lakih metala i pomorskim djelatnostima. Projekt "Uređenje i opremanje Razvojno Inovacijskog centra AluTech u Šibeniku" završen je 16. lipnja 2016.
1 Dovršenje Konstrukcijskog biroa
Nabavkom 3d skenera, 3d printera i software-a za 3D modeliranje, Konstrukcijski biro stavljen je u punu funkciju; 3D skener služi za povratno inženjerstvo, odnosno za prebacivanje već gotovih proizvoda u digitalne oblike i mogućnost daljnje dorade konstrukcije ili pripreme za CNC proizvodnju, dok 3D printer može isprintati funkcionalne dijelove koji se mogu koristiti u svakodnevnom životu.
Za njihovo korištenje zadužen je magistar stojarstva Martin Bilušić, voditelj Konstrukcijskog biroa, koji je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu upisao i doktorski studij iz područja procjena mjerne nesigurnosti kod 3D skeniranja.
2 Laboratorij stavljen u funkciju
AluTechov laboratorij za ispitivanje mehaničkih i korozijskih svojstava materijala već je nekoliko mjeseci u punom pogonu, a vodi ga magistra kemije Lea Lokas, koja na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu priprema doktorat iz područja korozije.
U Laboratoriju je instalirana kidalica, zatim uređaji ispitivanje tvrdoće i mikrotvrdoće, polirka za pripremu uzoraka i metalografski mikroskop. Nabavljen je i potenciostat, korozijska ćelija, kupelj i destilator, kao i oprema za nerazorna ispitivanja materijala - rendgenski i ultrazvučni uređaj.
3 Opremljena Prototipna radionica
Osim Konstrukcijskog biroa i Laboratorija, kako je i planirano, potpuno je opremljena i Prototipna radionica. Instalirani su tokarilica, glodalica, bušilica, pila, brusilica i ostali alati. Dovršena je obuka inovatora i pojedinih tehničara iz tvrtki iz okruženja.
Prototipna radionica namijenjena je izradi prototipova. Rad na strojevima i alatima Prototipne radionice bit će pod izravnim nadzorom inženjera AluTech-a, te profesora sa Splitskog i Zagrebačkog sveučilišta.
4 Instaliranje servera
U Razvojno-inovacijskom centru AluTech instaliran je i server, koji će služiti za programsku podršku u svakodnevnom poslovanju te za zaštitu podataka i back-up.
5 Održani
stručni seminari
U AluTechu su od kraja veljače održana četiri stručna seminara. Seminar iz korozije i zaštite materijala bio je namijenjen lokalnim poduzetnicima iz Dalmacije, ali i šire, a uslijedili su seminari nerazorna ispitivanja, seminar iz zavarivanja, te seminar na temu "3D modeliranje na Siemens NX software-u".
Na ovaj način AluTech promovira znanost koja je u funkciji gospodarstva, a što će u razdoblju do 2020. godine biti i glavna politika EU.
6 Studijsko putovanje u Italiju, Austriju i Sloveniju
U organizaciji AluTecha, 25 stručnjaka nedavno je otišlo na petodnevno studijsko putovanje, koje je započelo u znanstveno-istraživačkom centru Elletra Sincotrone u Trstu, gdje se uz pomoć ciklotrona ispituje kvaliteta materijala. Tom su prilikom posjetili i Area Science Park u kojemu djeluje 80-ak tvrtki koje koriste tu tehnologiju, a radi se uglavnom o farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
Druga postaja bio je maritimni klaster u Monfalconeu, gdje se nalazi poznato brodogradilište Fincantieri, a zatim se produžilo na sveučilište u Udinama, gdje su se naši stručnjaci upoznali s radom 3D printera koji printa metalne proizvode, a čija je vrijednost 600 tisuća eura.
U austrijskom Leobenu posjetili su Centar kompetencija za polimere, koji ima 49 zaposlenih (od toga je približno 25 doktora znanosti), a koji godišnje ostvaruje osam milijuna eura prihoda. Na kraju puta AluTechovu grupu stručnjaka primila je i uprava Impola, tvornice aluminijskih proizvoda iz Slovenske Bistrice, čiji godišnji promet premašuje 550 milijuna eura.
7 B2B (Business to Business) susret poduzetnika iz metaloprerađivačke industrije i maritimnih djelatnosti
Susret je Razvojna agencija organizirala u suradnji sa projektnim partnerom - Uredom za transfer tehnologija Sveučilišta u Splitu, inače članom EEN – europske poduzetničke mreže, kao i kontakt točke EEN-a u Hrvatskoj, koji su svoje dugogodišnje iskustvo sudjelovanja u različitim međunarodnim projektima, te suradnjom sa najznačajnijim istraživačkim i znanstvenim centrima cijele Europe nastojali prenijeti okupljenim poduzetnicima, te im time ukazati na važnost suradnje gospodarstva sa znanstvenicima i poduzetničkim potpornim institucijama, što je između ostalog i glavna misija AluTech razvojno-inovacijskog centra.
Održano je i nekoliko prezentacija kojima su predstavnici tvrtki predstavili svoje poslovanje. Susreti su organizirani uz podršku tvrtke Illyricum savjetovanje d.o.o. koja je izradila Poslovni i marketing plan AluTech centra.
ZAVRŠNA KONFERENCIJA
Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održala je 14. lipnja 2016. završnu konferenciju projekta 'Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra AluTech' u Šibeniku u čije je uređenje i opremanje utrošeno 1,2 milijuna eura od kojih je gotovo milijun eura osigurano iz Europske unije.
- Realizacija projekta AluTech počela je prije skoro dvije godine, a sad kad je završen, možemo reći da zapravo počinjemo jer tek smo stvorili uvjete za ostvarenje ciljeva među kojima je prvenstveno podrška malim i srednjim poduzetnicima da se što bolje pozicioniraju na velikom globalnom tržištu kojeg su oni dio – rekla je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije.
Uz predstavljene aktivnosti i rezultate, na konferenciji je prikazan i promotivni film Razvojno-inovacijskog centra AluTech, nakon kojeg su sudionici konferencije u pratnji medija obišli 800 m² uređenog prostora.

- Nastojimo stvoriti ozbiljnu instituciju, koja će između ostalog, akreditiranim laboratorijem i zapošljavanjem mladih obrazovanih stručnjaka, postati mjesto gdje se susreću znanost i gospodarstvo – rekao je tom prilikom Goran Pauk, župan Šibensko-kninski.
Konferenciji su prisustvovale i predstavnice SAFU-a - Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU koja je Ugovorno tijelo projekta, te predstavnici projektnih partnera: zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Danijel Mileta, Boško Ljubenkov iz Ureda za transfer tehnologija Sveučilišta u Splitu, te Udruga inovatora Šibensko-kninske županije koji su također korisnici centra AluTech.

PARTNERI
Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
Šibensko-kninska županija
Grad Šibenik

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

© 2016. Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije
ALUTECH razvojno inovacijski centar
projekt.alutech.hr