ALUTECH NEWSLETTER - KOLOVOZ 2015.
 
 
 
 
 
Projekt AluTech
Razvojno-inovacijski centar AluTech organiziran je u okviru Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje odobrila je u okviru IPA programa sredstva za njegovo uređenje i opremanje. Uz sredstva EU (milijun eura), projekt sufinancira i Šibensko-kninska županija.

U bivšem vojnom objektu, kojeg je Grad Šibenik dobio na korištenje od države, a u kojemu je smješten i Pomorski inovacijski cenar iNAVIS, uređuje se i oprema prostor namijenjen aktivnostima vezanim za regionalni razvoj i poticanje poduzetništva u razvoju novih tehnologija i finalnih proizvoda.

Centar je ukupne veličine oko 800 metara četvornih. Osim uređenja i opremanja prostora, u okviru projekta koji traje do prosinca 2015. godine, odvijaju se i aktivnosti vezane za obrazovanje djelatnika područne i lokalne samouprave u upravljanju regionalnim i lokalnim razvojem, te poduzetnika u koruštenju novih tehnologija u proizvodnji te promotivne aktivnosti.

Šibenik ima industrijsku tradiciju, posebice u proizvodnji aluminija. AluTech centar naslanja se na tu tradiciju, nudeći znanje, razvoj tehnologije i mogućnost proizvodnje, pa i plasiranja finalnih proizvoda na svjetsko tržište. Ovaj Centar je osmišljen da se, sa županijske razine, pruži konkretan doprinos poticanju malih i srednjih poduzeća.

 
Poslovni plan
Izrađen je Poslovni plan Razvojno-inovacijskog centra AluTech u okviru kojeg je izvršena analiza sektora (50 tvrtki iz aluminijske i ostale metaloprerađivačke industrije s područja Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, kao i iz ostalih dijelova RH i BiH). Tvrtke su anketirane, dobiveni su osnovni podaci i sagledane su mogućnosti suradnje s centrom.
U organizaciji Javne ustanove Razvojna agencije Šibensko-kninske županije, održana je radionica „Poslovni i marketing plan Razvojno-inovacijskog centra AluTech“ u okviru provedbe projekta „Uređenje i opremanje Razvojno-inovacijskog centra u Šibeniku“. Cilj radionice bio je upoznavanje sadašnjih i budućih partnera o uslugama koje će Razvojno-inovacijski centar AluTech pružati, te razmatranje novih ideja o mogućnostima poslovanja centra.

Nazočnima se obratio vanjski konzultant mr.sc. Zrinski Pelajić, dipl. oec., koji je prezentirao svoju detaljnu analizu stanja sektora i nacrta Poslovnog i marketinškog plana. Tijekom rasprave o ulozi i aktivnostima Razvojno-inovacijskog centra AluTech sudionici su izrazili svoja mišljenja i moguće probleme centra, te želje za njegovo uspješno poslovanje.
 
Zapošljavanje, obuka i opremanje
U AluTechu su zaposlena i dva inženjera (strojarstvo, kemija) koji su bili na usavršavanju na FSB-u u Zagrebu, a dogovoreno je daljnja specijalizacija u Velikoj Britaniji i Njemačkoj na područjima ispitivanja mehaničkih (tvrdoća, mikrotvrdoća, vlačnost ) i kemijskih svojstava proizvoda (korozija, površinska zaštita aluminija i sl.), te u području 3D skeniranja, 3D konstrukcije i 3D printa.

Ugovorena je i nabava namještaja (isporuka tijekom kolovoza), a u postupku je i nabava laboratorijske opreme te opreme za radionicu inovatora (strojevi i alati – tokarilica, glodalica, itd.). Završetak opremanja planiran je do kraja rujna.

Kraju se privode i pripreme programa cjeloživotnog obrazovanje u suradnji s Tehničkom školom u Šibeniku (obuka zavarivača). S tim u vezi održani su pripremni sastanci, a oprema za zavarivanje je u postupku nabave.
 
Web-stranica (projekt.alutech.hr)
AluTechova web-stranica izrađena je prema idejnom grafičkom prijedlogu studija 2FG s kojim se surađuje po pitanju vizualnih i konceptualnih rješenja, a izvedena je u tvrtki EGO MEDIA. Struktura AluTechove stranice bazirana je na responzivnom kosturu, a koristi se tehnologija namijenjena modernim internetskim preglednicima uz osnovnu podršku za starije generacije s obzirom da je prisutna upotreba animacije.

Sadržajni dio je vrlo pregledan i čitak jer se koristi standardizirana tipografija uz velike naslove u prvom planu što korisnicima omogućava jasan uvid na kojoj stranici se nalaze.
S obzirom da je bila prisutna potreba izmjena/dopuna i dodavanja sadržaja, implementiran je sustav za upravljanje sadržajem (CMS) baziran na brzom CodeIgniter okviru za izradu dinamičnih web aplikacija u PHP programskom jeziku sa podrškom MySql baze podataka.

Ovaj fleksibilni i višejezični CMS omogućuje brzu i učinkovitu manipulaciju svim sadržajima dostupnim na AluTech stranicama. Mnoge opcije konfiguracije, jednostavnost u korištenju i unaprijed optimiziran za tražilice, ovaj CMS podržava upotrebu predložaka za pojedine stranice ili kategorije sadržaja. Iz te funkcionalnosti svaka stranica kao predložak je različita i bazirana na HTML5/CSS3 kodu.
 
Logotip
Logotip AluTecha nastao je u dizajnerskom studiju 2FG u Šibeniku, autor je Ante Filipović Grčić. Logotip 'ALUTECH' predstavlja aluminijsku kocku koja u ovom slučaju, uz 3D tehnologiju, zbog svoje čvrste osnovice simbolizira i postojanost. Dvije unutarnje, dijagonalno odsječene plohe spojene u bridu daju slovo A u bojama mora i zraka.
 
Film
Početak snimanja filma o Razvojno-inovacijskom centru AluTech planiran je krajem rujna 2015. godine, kada kada AluTech bude opremljen i krene u rad. Radi se o namjenskom filmu koji će služiti za prezentaciju samog centra. Autor i snimatelj filma je poznati šibenski filmaš Tomislav Krnić.
 
AluTech - pogled iznutra
 
Tvrtka Prolux d.o.o. iz Splita od kraja je listopada 2014. do lipnja 2015. izvodila unutarnje građevinske radove na uređenju Razvojno-inovacijskog centra. Do prosinca će u dva navrata biti organizirani „otvoreni dani“, kada će zainteresirani građani preko medija biti pozvani da obiđu centar.
 
Laboratorij
 
Cilj laboratorija, u kojemu će se vršiti ispitivanje aluminija, ali i nekih drugih metala, pa i nemetala, jest da se poduzetnici i tvrtke, koji moraju testirati svoje proizvode iz raznih razloga, približe Centru, pa da se stvorena komunikacija iskoristi za umrežavanje s nekim drugim resursima koji već postoje, ali nisu povezani, poput znanstvenika na sveučilištima, inovatorima, poduzetnicima... Taj segment ispitivanja kvalitete bit će više u funkciji privlačenja svih tvrtki koje bi željele usmjeriti suradnju, kako bi iz te komunikacije uskoro proizašao nakakav proizvod ili serijska proizvodnja. Centar će biti ekipiran i osposobljen u stručnom smislu, s nekoliko inženjera koji bi ga stručno podupirali i koordinirali.
 
Konstrukcijski biro
 
U njemu će se vršiti 3D projektiranja, biti će opremljen 3D softwerom i uređajem za 3D skeniranje, koji će moći sve inovacije na jednostavan i brz način prebaciti u digitalne oblike te omogućiti pripremu za proizvodnju ili promociju proizvoda. Korištenjem 3D printanja mogu se proizvesti konkretni proizvodi koji mogu biti funkcionalni, a ne samo modeli kojim će se inovacije vizualizirati.

U tijeku je analiza svih tvrtki s područja Dalmacije, ali i s područja cijele Hrvatske i BiH, koje bi mogle biti zainteresirane za takav rad. Dosad je kontaktirano 40 tvrtki, uglavnom proizvođači aluminijskih proizvoda, te su dobivene informacije o njihovim željama, potrebama i razvojnim planovima. Poduzetnici pozitivno reagiraju na činjenicu da se na razini županije razvije jedan takav centar koji bi ih mogao podržati u poslovnom razvoju. Postoje i konkretni planovi da se preko tvrtke CroNoMar poduzetnici povežu s norveškim tržištem.
 
Prototipna radionica
 
U sklopu AluTech centra postojat će radionica za izradu prototipova, kao i izložbeni dio za inovatore. Radionica će biti opremljena klasičnim strojevima i alatima: tokarilica, glodalica, pila, brusilica, bušilica... gdje će se moći izraditi prototipovi.

Djelatnosti u radionici bit će pod izravnim nadzorom inženjera Razvojno-inovacijskog centra i znanstvenika sa Splitskog sveučilišta (u prvom redu s Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje te Kemijsko-tehnološkog fakulteta), a osnivanjem Svečilišnog studija energetike u neposrednom susjedstvu, suradnja će se ostvariti sa znanstvenicima Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. Inovatori, dakle, neće biti prepušteni sami sebi, već će imati podršku stručnjaka koji ih mogu usmjeriti i procijeniti koje su od izloženih ideja tehnološki smislene i opravdane.

Korištenje radionice bit će za inovatore besplatno, a u okviru poslovnog plana koji je izrađen, pronaći će se i način kako da Centar iznađe mogućnosti financiranja i održivosti.
 
Edukacijski kabinet
 
Veliki, središnji prostor u kojemu će se vršiti obuka iz 3D projektiranja, marketinga, poduzetništva... a organizirat će se i razna predavanja i radionice. Svi zainteresirani u procesu osmišljavanja djelovanja AluTech centra - insititucije, gradski i županijski odjeli, komore, sveučilišta, poduzetnici, inovatori – na nekoliko će radionica iznijeti svoje mišljenje i sudjelovati u osmišljavanju poslovnog i marketinškog plana, ispraviti ga ili dopuniti.
 
Centar za obnovljive izvore energije
 
U Centru za obnovljive izvore energije će se održavati prezentacije suvremeni dostignuća u osmišljavanju opreme koja proizvodi energiju iz obnovljivijh izvora.
 
Partneri
Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
Šibensko-kninska županija
Grad Šibenik
 

 
Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

© 2015. Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije
ALUTECH razvojno inovacijski centar
 
 
projekt.alutech.hr